You are here

All reports

Inspection report

Date of Inspection: 13 November 2012
Date of Publication: 11 December 2012
Inspection Report published 11 December 2012 PDF

People should be cared for in safe and accessible surroundings that support their health and welfare (outcome 10)

Meeting this standard

We checked that people who use this service

  • Are in safe, accessible surroundings that promote their wellbeing.

How this check was done

We looked at the personal care or treatment records of people who use the service, carried out a visit on 13 November 2012, observed how people were being cared for and checked how people were cared for at each stage of their treatment and care. We talked with people who use the service, talked with carers and / or family members and talked with staff.

Speaking to members of the House Committee and a community nurse visiting the home.

Our judgement

People who use the service, staff and visitors were protected against the risks of unsafe or unsuitable premises.

Reasons for our judgement

Hartland House was a modern detached two storey building on the outskirts of the village of Milnethorpe in south lakes. It was built over two floors with a passenger lift giving access to the upper floor. The Abbeyfield Society had taken steps to provide care in an environment that was suitably designed and very well maintained.

The home had recently been extended to provide eight new single rooms and after this was completed the remainder of the building was completely refurbished. There were thirty-one rooms all with en-suite shower/wet rooms and toilet facilities, one of which was registered for double occupancy if required. There were communal bathrooms on both floors.

The home and grounds were well maintained and gave people a pleasant and comfortable environment in which to live. All areas of the home were clean and free from any unpleasant odours. There was a team of domestic staff that ensured the home always remained clean and free from infection.

People who lived and worked in the home were protected by appropriate security measures. They were able to hold a key to their own bedrooms if they chose and each room had a lockable storage facility so people could ensure their possessions were stored securely.

Trustees of the Abbeyfield Executive Committee carried out monthly visits to the home to complete their own inspections and this meant that any issues were identified promptly and dealt with appropriately.

There was plenty of communal space provided by a large dining room and two lounges. There was also a seating area on the first floor for people wishing to sit quietly or see visitors in private.