You are here

All reports

Inspection report

Date of Inspection: 26 March 2013
Date of Publication: 15 June 2013
Inspection Report published 15 June 2013 PDF

People should be cared for in safe and accessible surroundings that support their health and welfare (outcome 10)

Meeting this standard

We checked that people who use this service

  • Are in safe, accessible surroundings that promote their wellbeing.

How this check was done

We looked at the personal care or treatment records of people who use the service, carried out a visit on 26 March 2013, observed how people were being cared for and talked with staff. We reviewed information we asked the provider to send to us.

Our judgement

People who use the service, staff and visitors were protected against the risks of unsafe or unsuitable premises.

Reasons for our judgement

At our last visit to Millview Hospital on the 2 February 2012, we found that the refurbished areas of the hospital provided a therapeutic environment for people. The hospital had started a refurbishment programme which included removing high risk ligature points. We found that although not all high risk ligature anchor points had been removed, the hospital had an action plan in place to substantially reduce the risks within a set time frame.

During this inspection we spoke with ward and hospital managers together with staff to ask what changes had taken place over the past year. As part of the inspection we looked at each ward to assess the changes made since our last inspection. We saw that the hospital had undertaken major improvement works to the environment in line with the Trust’s capital expenditure programme.

We noted that the hospital had prioritised removing high risk ligature points from areas where vulnerable patients had unaccompanied access. This included replacing windows throughout the hospital and providing anti-ligature fixings in bathrooms and high risk areas. We reviewed environmental risk assessments and the measures the hospital had put in place to protect people from the risk of self harm. This demonstrated that the hospital was taking appropriate steps to manage the environmental risks in order to keep people safe.

We saw that in Regency ward, the 20 bedded acute male admission ward, the quiet lounge had been refurbished, the flooring changed and the lighting improved. Staff told us that the patients were much happier with the environment since it had been refurbished.

In Caburn ward, the 22 bedded female acute admission ward, the high risk ligature points had been removed; for example the en-suite bathrooms now had anti-ligature taps. The ward had been redecorated and the lighting replaced. However, the lighting in part of the ward was not working fully when we visited which made it appear darker.

We did not visit Pavilion ward, the ten bedded male intensive care unit, as at our last inspection this ward met the required standard.

Following refurbishment Meridian ward was empty awaiting patients transferring from nearby Neville Hospital. We saw that all the windows had been replaced, all high risk ligature points removed and the ward redecorated.

All the wards we looked at appeared clean and well presented and there was a calm atmosphere in most of them. Millview Hospital presented as a safe and therapeutic environment to care for people with acute mental health needs.

In addition to the patient safety improvements there had been other building work and refurbishments to provide improved facilities for patients and staff. A high specification kitchen had been provided for Occupational Therapists to undertake daily living assessments and to improve the patient’s therapeutic experience. The hospital’s dedicated sacred space had been upgraded with a replacement window, the cabling removed and new furniture provided. This meant that the sacred space was now a safe space for patients to use if needed.

Staff told us that there were plans to provide more art work and we noted improved signage in place throughout the hospital. Some work had taken place on improving the outside environment, making the gardens safer and more secure. We were shown plans to provide Meridian Ward access to the garden and a dedicated shed was planned for Regency Ward. The hospital managers told us that although the building work was not yet fully complete the hospital now provided an appropriate environment to care for acutely ill people. We saw a template which was used for weekly environmental monitoring. This involved staff walking through the hospital on a weekly basis to identify any new or emerging risks. We were told that it was the hospital matron and ward manager’s responsibility to ensure that the known environmental risks were managed appropriately.

Staff told us about the risk management systems that were