You are here

All reports

Inspection report

Date of Inspection: 18, 23 May 2011
Date of Publication: 21 June 2011
Inspection Report published 21 June 2011 PDF | 131.14 KB

Contents menu

People should be cared for in safe and accessible surroundings that support their health and welfare (outcome 10)

Meeting this standard

We checked that people who use this service

  • Are in safe, accessible surroundings that promote their wellbeing.

How this check was done

We reviewed all the information we hold about this provider, carried out a visit on 18/05/2011, 23/05/2011, checked the provider's records, observed how people were being cared for, looked at records of people who use services, talked to staff and talked to people who use services.

Our judgement

Our judgement is that the home is compliant with this outcome as the facilities were safe, accessible and well maintained with plans for ongoing improvement.

User experience

One person said “it is a very nice house”.

Other evidence

The service sent us a copy of their Provider Compliance Assessment (PCA) as part of the planned review; this helped us to understand what was in place to ensure the service was compliant.

Pendle View is two adjoining terraced houses situated in a residential area, close to local amenities, in Nelson.

During a tour of the home we saw that all areas were well maintained, homely, bright and comfortably furnished.

Accommodation is provided on two floors with a bathroom, shower room and a toilet on the first floor. Communal space is provided in two living rooms, a dining room and two kitchen areas; the main lounge was being decorated at the time of the visit.

The second lounge was used by ‘sleep-in’ staff at night; one person told us this did not affect the people who lived there.

We were told there was a programme of repairs and maintenance and we saw that the house had been redecorated and refurnished since our last visit.

People who live at the home had keys to their rooms and there were appropriate locks on bathroom and toilet doors.

The main kitchen and smaller kitchen had been refurbished; people who lived there were able to make snacks and drinks and store any personal food items in individual locked cupboards.

There was a smoking shelter in the enclosed rear yard.

The standard of the environment was regularly checked by the area manager.

Regular health and safety checks were carried out and any hazards were risk assessed.