You are here

Archived: Good Neighbours House

All reports

Inspection report

Date of Inspection: 16 June 2011
Date of Publication: 15 July 2011
Inspection Report published 15 July 2011 PDF

People should be cared for in safe and accessible surroundings that support their health and welfare (outcome 10)

Meeting this standard

We checked that people who use this service

  • Are in safe, accessible surroundings that promote their wellbeing.

How this check was done

Our judgement

Overall we found that Good Neighbours House was meeting this essential standard. The design, layout and management of the premises provided suitable and safe surroundings. The use of the premises was being reviewed and alterations were being made in response to changes in the needs of people who used the service.

User experience

Good Neighbours House’s refurbishment programme had been discussed by people who used the service at their monthly meetings. They had also discussed the home’s fire evacuation procedure.

Other evidence

At our last review in May 2010 we required that Good Neighbours House undertook further work to ensure good odour control.

Good Neighbours House was purpose built some twenty five years ago. Each person had their own bedroom. Bathroom facilities were shared (except for the person living in the semi independent flat who had their own bathroom). There were large dining, lounge and garden areas. A balcony on the first floor was used as a smoking area. The home had two lifts. There was a separate, private area for people to use when they had visitors.

Bedrooms were fitted with call buttons and lockable storage for people’s possessions. Valuables could also be kept in the home’s safe. People had personalised their rooms to their individual tastes and staff supported them to maintain their rooms. Domestic staff were employed to clean the communal areas.

There were plans to change the use of the premises to enable people to live more independently and to meet their needs better (the creation of an additional supported two bedroom and bathroom suite and of a sensory room).

The lobby area and door entry system had been changed to make it easier for people using the service to come and go, and to improve security around other people visiting the home.

Good Neighbours House had recently been completely refurbished. The home had been redecorated, and carpets, curtains, and furniture had been replaced. The home was free from offensive odours and was in the main visibly clean. The bathroom and toilet areas were due for a deep clean.

Clinical waste was appropriately stored in the sluice room.