You are here

Archived: The Koppers Residential Home

The provider of this service changed - see new profile

All reports

Inspection report

Date of Inspection: 20 January 2011 and 20 January 2012
Date of Publication: 22 February 2011
Inspection Report published 22 February 2011 PDF

Contents menu

People should be cared for in safe and accessible surroundings that support their health and welfare (outcome 10)

Meeting this standard

We checked that people who use this service

  • Are in safe, accessible surroundings that promote their wellbeing.

How this check was done

Our judgement

The providers have an ongoing programme of maintenance and improvements to ensure that The Koppers is a safe and comfortable place for people to live.

User experience

We saw people moving around the home during our visit. We saw them moving around safely and easily. Some people also sat outside for a while and we saw they were able to access to the garden easily through the conservatory.

We met one person who had decided to stay in bed during the morning. They said they were very happy with their room and found it comfortable.

Other evidence

We carried out a tour of the home, looking in all bedrooms, toilets, bathrooms, kitchen, lounges and dining room. There is a large lounge/dining room, a smaller lounge, and a large, bright and comfortable conservatory. Although it was winter the garden was neat and tidy and attractive. There was plenty of car parking space for staff and visitors.

Since the last inspection of the home a number of improvements have been made. Several large bedrooms that were previously shared by two people have been divided to create two single rooms. The new bedrooms appeared bright, attractively furnished and decorated, and homely in appearance. Several bedrooms have been altered to provide en suite toilets, and some also had level access showers. The providers told us they aim to continue to reduce the number of shared rooms where possible in the future.

At the time of this inspection builders were in the process of altering a large double ground floor bedroom to create two singe rooms. Access to this area was prevented while building works were taking place for safety reasons.

Between the ground floor and first floors there was a stair lift. We saw people being assisted by care staff to use the stair lift. The possibility of people falling down the stairs has been considered and a rope with a curtain had been placed across the bottom step to prevent people who want to walk around the home from the risk of falling on the stairs. We talked to the provider about the effectiveness and suitability of the rope barrier. The provider had carried out a risk assessment on the stairs and considered possible alternative methods but has been unable to find a more suitable alternative but said they continue to review the safety of the stairs regularly. During our visit the staff were attentive to people using the stairs or walking in the area.